Direct naar paginainhoud

De Brink

De Brink is een plek voor ontmoeting en saamhorigheid. Het ligt in het hart van Het Brinkdorp (fase 1).

De Brink moet nog definitief ingericht worden. Er ligt nu een tijdelijk trapveldje en er staan op dit moment 2 tijdelijke gebouwen.

Het trapveldje heeft een bouwbestemming. Dit is de plek waar Carebeek samen met huisartsenpraktijk De Waterlelie het woonzorgcentrum gaat ontwikkelen. Het gezondheidscentrum wordt een brede, maatschappelijke voorziening met onder andere een huisarts, tandarts, apotheek en zorgwoningen. Het tijdelijke gebouw dat er nu staat wordt weggehaald als het gezondheidscentrum klaar is.

Het tweede tijdelijke gebouw aan De Brink is de informatieschuur van Dura Vermeer. Op 1 juni sluit deze informatieschuur. Vanaf 10 juni wordt de schuur afgebroken door Dura Vermeer. Onderdelen van de schuur worden hergebruikt, zoals de zonnepanelen en de airco. Na ongeveer 4 weken is de schuur weg en zal de gemeente de grond egaliseren en inzaaien met gras, in afwachting van de plannen voor herinrichting van De Brink. Nadat de informatieschuur verwijderd is kan deze locatie als openbaar gebied gebruikt worden.

Participatie ontwikkeling de Brink

Door de komst van het nieuwe gezondheidscentrum met zorgwoningen verdwijnen dus de tijdelijke huisartsenpraktijk en de informatieschuur. Zo ontstaat er een kans om de nieuwe openbare ruimte op en rondom De Brink met bewoners in te richten tot een mooie plek. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en evenementen kunnen plaatsvinden. 

Omschrijving van het gebied in tekst

Het gebied ligt ingesloten tussen de Nobellaan, de Marie Curielaan, de Max Planckstraat en basisschool Het Universum en de sloot daarnaast. Het gebied bestaat uit 3 delen. Op het deel aan de westkant is ongeveer 3.000 vierkante meter. Hier zal gebouwd worden. Het deel ernaast is ongeveer 3.500 vierkante meter. Hier staan nu de informatieschuur en het tijdelijke gezondheidscentrum. Over dit gebied gaan de bijeenkomsten. Het rechter gebied aan de oostkant is ongeveer 3.700 vierkante meter. Dit wordt speelveld. Binnen dit gebied is 900 vierkante meter bestemd voor archeologie.

2 werksessies 

We organiseren hiervoor 2 werksessies. Dat doen we met:

  • Een groep van 24 bewoners
  • 1 bestuurslid van ieder buurtschap
  • Een vertegenwoordiger van het gezondheidscentrum
  • Andere vertegenwoordigers van activiteiten
  • De gemeente Almere

We kijken naar welke behoeften en belangen er zijn ten aanzien van ontmoeting en saamhorigheid. En we werken uit waar we in het definitieve ontwerp rekening mee moeten houden. Het bureau Beaumont Communicatie zal de werksessies begeleiden. Zij hebben ruime ervaring in het begeleiden van participatietrajecten. Wij verwachten dat hun kennis bijdraagt aan een gedragen plan. Doordat medewerkers vanuit onder andere beheer van de gemeente Almere ook meedoen, komen we tot een haalbaar en uitvoerbaar plan. 

Eerste werksessie

In de eerste werksessie op 7 maart 2024 hebben de deelnemers onder begeleiding van Bureau Beaumont in 2 groepen het ‘verhaal van De Brink’ geleerd en ontdekt wat hiervan de betekenis is voor de inrichting van De Brink. Ze zijn in gesprek gegaan over de invulling van dit stukje Nobelhorst. De stedenbouwkundige en landschapsarchitect maken aan de hand van de uitkomst van de sessie 1 of 2 voorstellen. 

Tweede werksessie

In de vervolgsessie op 25 april 2024 zullen de deelnemers terugblikken op de eerste sessie en met elkaar op zoek gaan naar verbeteringen op het voorlopige voorstel. 

Vervolgstappen

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. De uitkomsten van de werksessies delen we op deze pagina. Bewoners kunnen reageren door te stemmen en/of per email aan te geven wat belangrijk is aan de inrichting van de toekomstige openbare ruimte op en rondom De Brink. Het eerste definitieve plan presenteren we in het tweede kwartaal van 2024. 

Illustratie Almere skyline
Jouw mening