Direct naar paginainhoud

Bouwen, verbouwen of uitbreiden

Ben je van plan om te bouwen, verbouwen of uit te breiden? Mogelijk heb je een omgevingsvergunning nodig of moet je een melding van jouw plannen maken.

Heb ik een vergunning nodig?

Wie wil bouwen, verbouwen of uitbreiden heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het (ver)bouwen van een woning of het (ver)bouwen van een bedrijfspand. (hyperlink: Om erachter te komen of je een vergunning nodig hebt ga je naar de online Vergunningcheck.   

Met behulp van de vergunningcheck kan een algemene indicatie worden verkregen of een omgevingsvergunning nodig is. Hoewel aan het opstellen van de vragen in de vergunningcheck zeer veel zorg is besteed, kan de uitkomst geen absolute zekerheid bieden aan degene die het project wil verrichten. Daarnaast is het mogelijk dat voor het project op grond van andere regelgeving nog vergunningen of meldingen noodzakelijk zijn. Zie hoe je deze invult.  

Ben je vergunningplichtig? Je kan direct vanuit de check de aanvraag voor je benodigde vergunning doen. Hiervoor heb je als particulier een DigiD-code nodig en als bedrijf e-Herkenning.  

Twijfel je over de uitkomst? Neem bij twijfels contact op met de frontoffice van Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Dit kan op afspraak of telefonisch via het telefoonnummer 14 036. 

Omgevingsplan raadplegen

Naast het doen van de Vergunningcheck, is het raadzaam om te kijken of jouw plan binnen het geldende omgevingsplan past. Je kan de Omgevingsplannen raadplegen via Regels op de Kaart.  

Lees meer informatie over omgevingsplannen en de uitgebreide toetsing.

Verkennen en begeleiden initiatief

Blijkt uit de Vergunningcheck dat je meerdere vergunningen moet aanvragen en blijkt uit het raadplegen van het Omgevingsplan dat jouw plan niet direct past? Mogelijk hoort jouw plan thuis in het traject 'Verkennen en begeleiden initiatief'.  

Omgevingsvergunning aanvragen

Meer over het aanvragen van een omgevingsvergunning staat op de pagina 'Omgevingsvergunning aanvragen'.

Zelf je woning (laten) bouwen?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van een stuk grond om zelf je woning op te (laten) bouwen? De gemeente Almere verkoopt bouwrijpe grond op verschillende plekken in Almere. Ben je geïnteresseerd? Lees je dan van tevoren goed in, het zelfbouwproces bied je alle mogelijkheden om je huis op maat te (laten) bouwen, maar daar zitten wel wat regels aan vast. 

De website van de Kavelwinkel geeft je alle inzichten in het zelfbouwproces. Heb je na het doornemen daarvan nog vragen? Laat je dan informeren door het zelfbouwteam.   

Oosterwold

Naast bouwrijpe grond verkoopt de gemeente ook grond voor ‘Doe het zelf gebiedsontwikkeling’. In Oosterwold koop je landbouwgrond en ben je verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling. Je bouwt hier dus niet alleen je huis, maar legt samen met de buurt ook het openbaar groen, het water, de weg, de nuts, et cetera aan. De grond is lager geprijsd ten opzichte van bouwrijpe grond, maar de investering die je moet doen in je omgeving is hoger. De gemeente legt alleen het hoofdriool aan. 

Voor meer informatie over de gronduitgifte en bijbehorende regels van deze grond kan je terecht bij het team Oosterwold. Op hun website lees je alles over de kavels voor wonen, werken en stadslandbouw. 

Welke mogelijkheden zijn er voor een ondernemer?

Almere biedt ondernemers ontplooiingskansen. Almere kent een enorme diversiteit in huisvestingsaanbod, waarbij je kunt kiezen uit koop en huur. Maar je kunt ook een kavel kopen en er zelf een bedrijfspand op bouwen.  Voor meer informatie over huisvestingsaanbod zie:

Neem contact op voor meer informatie voor ondernemers.

Vragen

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het telefoonnummer 14 036 of maak gebruik van het contactformulier. De medewerkers van het Klant Contact Centrum helpen je graag verder.

Je kunt een telefonische afspraak maken met een van de medewerkers van de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving. We bellen je op de dag en de tijd die jou het best uitkomt.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening